ПРОТИВ ЗРЕЛИЩАТА- Св. Йоан Златоуст

Може ли да се изтърпи? Може ли да се понесе? В самия ден на нашето изкупление, в деня, когато човешкия род получи спасение, вие не се засрамихте - посетихте срамните зрелища? Във Великия петък, когато твоя Господ е разпнат за вселената, когато се принася такава жертва, когато раят се отваря, когато разбойникът се спасява, когато клетвата се унищожава, когато грехът се прощава, когато враждата се прекратява, когато Бог се примирява с хората, когато въобще всичко се изменя - в деня когато следва да се пости, да се славослови, да се благодари, да се моли и плаче, тогава ти оставяш църквата, забравяш жертвата, делиш се от братята, презираш поста, ставаш пленник на дявола - отиваш да гледаш зрелища?! Нима не знаеш, че сам ти, като повериш пари на слугите си, искаш от тях сметка и за последната стотинка, че също така и Бог ще иска от нас отчет за всички дни на живота ни, как сме прекарали всеки ден поотделно? Какво ще отговорим - с какво ще се оправдаем? Старците посрамиха косите си, бащите се изложиха пред децата си. юношите изпаднаха в съблазън, всички потънаха в нечестив - никой няма да сгреши, ако ги нарече детеубийци и прелъстители, които убиват невинните и развращават възрастните! Ще кажеш: какво нечестие има тук? Аз пък скърбя, че ти си болен и не чувстваш това - не знаеш, че ти си болен и не търсиш лекар! Ти си изпълнен с прелюбодеяние - сееш съблазън и питаш: какво нечестие?!
Не си ли чул думите на Христа: "Че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си" (Мат. 5:28)? Ще ми възразиш: че не гледаш с пожелание - как ще ме убедиш в това? Който не се въздържи от погледи и проявява
усърдие в наблюдения - как може такъв след съзерцание да остане чист?! Нима твоето тяло е камък - нима плътта ти е желязо? Ти си облечен в човешка плът, която се подпалва и разпалва по-бърже от сеното. Защо ли пък говоря за цирка и театъра? Не става ли това често и на площадите? Срещнеш жена и се смутиш - а ти си седнал на видно и високо място, където има блудни жени с голи глави; които са лишени от всякакъв срам и са облечени в златни дрехи; които правят нежни и съблазнителни движения телесни; които пеят блудни песни и цитират развратни стихотворения; които произнасят срамни думи и вършат непристойни работи: и ти, зрителю на всички тези мерзости, увлечен с очи, потопен във въображения, пленен с воля, смееш да се извиняваш и да твърдиш, че си чист и че не изпитваш там нищо човешко, нищо плътско?! Нима твоето тяло е камък - нима твоята плът е желязо!?
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки