ДЕВЕТИ ДЕН

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца


Този, който възлага своята надежда на Ангела-Пазител, е по-благоразумен от оногова, който се надява на князе и на човешките синове. Който с вяра казва на своя Ангел: - Ти си мой покровител, - той не се страхува от никакви човешки заплахи. Спомни си историята на трите пленени еврейски момчета: Ананий, Азарий и Мисаил - истинските Божии служители. Навуходоносор наредил да се излее огромен златен истукан и заповядал, щото всички придворни, велможи и народът под звуците на мусикийските инструменти да паднат на колене пред този истукан и да му се поклонят. Нечестивите вавилонци изпълнили царската повеля, но Ананий, Азарий и Мисаил се отнесли с презрение към тази заповед. Те били обвинени пред царя и осъдени на изгаряне в огнена пещ. Хванати от царската стража, със свързани ръце и нозе, еврейските момчета били хвърлени в пещ. Пещта била така силно напалена, че същите онези, които ги хвърлили в нея, от силния пламък паднали мъртви. Трите мъченика лежали вързани посред пламтящия огън, но Господен Ангел ги взел на ръцете си, разчупил веригите им и те свободно ходели посред огнения пламък, като славили и благославяли Бога. Ангелът Божи, който се намирал заедно с Ананий, Азарий и Мисаил, отклонил от тях огнения пламък, повявал им прохладен вятър и ги поръсвал с обилна роса. Огънят не ги докоснал и въобще не им навредил. Те славили Бога и Го благославяли с едни уста, провъзгласявайки: Благословен си, Господи, Боже на нашите отци, хвално и препрославяно е името Ти и е превъзнасяно вовеки. Царят с всичките си велможи е бил свидетел на това чудо. Той е заповядал да освободят тримата мъченици от пламъка и по цялото си царство е пратил вестта за победата на истинския Бог над суетните земни идоли. След няколко години същите тези вавилонци са хвърлили пророк Данаил в ров, в който седем гладни лъва са се канели да го разкъсат. Но дошъл Ангел-пазител и от люти зверове превърнал лъвовете в кротки и смирени същества. Също така Ангелът е хранил пророка през цялото време, докато той е бил в рова с лъвовете.
Теб са те наобиколили опасни и лъжливи приятели. Те искат ти да се поклониш на техните идоли: на удоволствията, на разкоша и богатството. Или пък зли събеседници са готови да те разкъсат, подобно на тигри, жадни за твоята кръв. Те са те наобиколили с огън, който гори с адски пламък. А какъв страшен пламък изгаря собствените ти гърди! Похот, гордост, завист и много други страсти изгарят твоето сърце. Кой ще угаси този огън? Кой ще ти повее с прохладен вятър? Кой ще те ороси? И какво означават този ветрец, тази роса? Това са услаждащите мисли за Бога, които ти внушава небесният Ангел, това са кръвта и водата, които изтичат от раните на Иисуса Христа, това е вятърът, който охлажда страстите, това е росата, която поглъща праха на похотта и оплодотворява зрънцето на добродетелите, това е храната, която насища твоята душа. Това са благодеянията, които получаваш чрез Ангела. И ако ти знаеш този Божи дар и знаеш оногова, който ти го носи, то благославяй Господа за Неговата благост, за Неговото безкрайно милосърдие и се моли на Ангела-пазител: Ангеле на милосърдния Бог! Под твоя покров аз се спасих от опасността, която ме заплашваше с неизбежна гибел. Ако не беше ти, аз, може би, вече щях да бъда захвърлен в огъня на преизподнята. Благодарение на твоето застъпничество Господ ме спасява всяка минута. Ти ме избавяш от мрежите на злобния враг така, както милостивият човек освобождава птичката от заложените примки. Ти разкъсваш мрежите и душата ми се освобождава. С теб аз съм спокоен, като дете в скута на майка си. Милосърдни покровителю! Бъди благословен вовеки!
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки