ДА ПОДРАЖАВАМЕ НА ХРИСТА- Св. Йоан Златоуст

Христос ни донесе учение от висините, за да се издигне нашата мисъл към небето, та и ние да станем според силите си, подражатели на своя Учител. Как обаче, можем да станем подражатели на Христа? Като работим всички за общото добро и никой не търси своето! Защото е речено за Христа: "Не на Себе Си угоди, но както е писано: хулите на онези, които Те хулят, паднаха върху Мене" (Римл. 15:3). Никой да не търси своето, или пък търсейки своето, всякога да има предвид и това на ближните, защото това, което е наше, то е и тяхно! Нека не бъдем един към друг в отношенията си като разделени! Нека никой не говори: еди кой си не ми е приятел, не ми е родственик, не ми е и съсед - в мен няма нищо общо с него, как да се приближа до него? Ако той не ти е родственик, нито другар,  все пак той е човек: има еднаква с тебе природа, един и същ Господар; съжител ти е в един и същ свят! Ако ли пък има и еднаква с тебе вяра, той ти е и член: защото коя дружба може да породи такова единение, както сродството по вяра! Ние сме длъжни да проявим не такава близост, каквато съществува между другар и приятели, а единение, каквото цари между член и членове в едно тяло.
Чрез един Дух всички сме кръстени в едно тяло (I Кор. 12:13).  Защо в едно тяло? За да не се разделяме и, по взаимно съгласие и дружба, да запазим единството на цялото тяло. И така: нека не се презираме един другиго, за да не пренебрегнем сами себе си, защото е речено: "Никой никога не е намразил плътта си, а я храни и съгрява" (Ефес. 5:29). Затова и Бог е дал на всички ни един дом: целия свят, като разделил в него всичко за всички по равно! За всички запалил едно слънце; разпрострял един покрив - небето; устроил една трапеза - земята; дал и друга трапеза -по-важна от първата - но пак една; дарил на Всички ни един духовен начин на раждане; определил ни е едно общо отечество на небето; дал ни е да пием от една обща чаша на живота! На богатия Той не дал нищо повече и по-скъпоценно - на всички Творецът дал едни и същи духовни, телесни и земни блага! Откъде е обаче, това неравенство в живота? От сребролюбието и високомерието на богатите! Нека, братя, това не бъде занапред, защото у нас има нещо общо и необходимо, което ни обединява в едно: затова да се не делим за земни и нищожни работи - било за богатство, било бедност, било плътско робство, било вражда, било дружба! Всичко това е сянка - и нещо по-нищожно даже от сянка за онези, които сърдечно са свързани чрез връзките на висшата любов. Нека пазим тези връзки ненарушими - тогава никакъв лош дух не може да проникне в нас и нищо не може да разкъса единението на сърцата ни!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки