ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ! - св. Василий Велики


За всекиго от нас, по-леко е да любопитствува за чуждото, отколкото да се взира в собственото си. За да не се случва това с нас, речено е: престани усърдно да наблюдаваш пороците на другите, не давай работа на разума си в изследване на чужд немощи, но спри се на себе си, т.е. обърни душевното си око за лично изследване на самия себе си! Вникни в себе си, опознай се, спри се не върху това, което е твое и което е около теб, но върху самия себе си: защото едно сме ние, друго е това, което принадлежи нам, съвсем друго е онова, което е около нас. Душа и ум - това сме ние, доколкото сме сътворени по образа на Създателя; тялото и проявяваните чрез него усещания - това е наше; около нас пък - имоти, изкуства и разни други потреби за живота. Какво искам да кажа с това? Не се съсредоточавай върху плътта; не тичай с всичка сила подир плътски блага, като например: здраве, красота, наслада, удоволствие и дълголетие; уважавай не парите, не славата, не господството, не ласканията; не почитай за велико това, което служи за временния живот. В грижи над него не бъди небрежен за по-ценното в живота ти, познай себе си, своята душа! За нея се грижи; нея украсявай, та със своята бдителност да предотвратиш всяка нечистота на порока; да я очистиш от всякакъв срам и грях; да я просветиш и украсиш с всяка красота на добродетелите. Изследвай сам себе си - кой си ти? Познай природата си - познай, че тялото ти е смъртно, а душата ти безсмъртна, че нашият живот е двояк, че едното принадлежи на плътта и е преходно, а другото е сродно на Духа и не знае граници.
Познай себе си и не се спирай над смъртното като на вечно, нито пък презирай вечното като временно. Не се увличай в плътта, защото тя е тленна - грижи се за душата, защото е същество безсмъртно. С всевъзможно усърдие вниквай сам в себе си, за да умееш да дадеш полезното на едната и на другата страна: на плътта - прехрана и покривка; на душата - догмите на благочестието, благоприлично образование, упражнение в добродетели, изправление от страсти, за да не затлъстее тялото ти и за да не се лакоми за придобивки на плътта! Доколкото плътта похотствува против духа, духът против плътта, и едни други се съпротивляват - гледай, като се присъединиш към плътта, да не отстъпиш по-голямата власт на по-лошото. При поставяне тежести върху теглилките, ако обремениш едната страна, непременно другата ще стане по-лека, противоположна на първата - така става и между тялото и душата: излишеството в едното неизбежно създава оскъдност в другото. Когато тялото е в добро състояние и обременено с тлъстина, тогава духът по необходимост става слаб и неспособен за предназначението си. Когато пък душата е благоустроена и чрез разума си над духовното е достигнала свойственото си величие - тогава вследствие на това настъпва отпадналост в телесните сили. Постоянното наблюдение над себе си ще ти даде и достатъчно ръководство за познание и на Бога, защото, ако познаеш себе си, няма да имаш нужда да търсиш следите на Твореца в устройството на вселената, но ще ги намериш в самия себе си, като в някаква си малка вселена, и ще видиш великата премъдрост на Създателя.

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки