ПРИЯТЕЛИ

Те бяха винаги заедно, тичаха край мен или си приказваха седнали на брега. Още от малки те бяха приятели и не можеха един без друг. Всичко си споделяха и навсякъде бяха заедно. Бяха различни по характер. Единият беше весел и приказлив. Другият беше тъжен и мълчалив. Но ето, че първият срещна момиче, което много му допадна и се влюби. Двамата влюбени не забелязваха, че тяхното уединение дразни другото момче. То започна да избягва приятеля си от детинство, затвори се в себе си и с никого не общуваше. Отчаянието завладя неговото сърце. Приятелството между двамата охладня.
Често самотното момче заставаше на скалата, долепила се до водите ми и размишляваше. Защо на едни хора Бог дава щастие, любов, а други са самотни и отчаяни. Въпросите му все не получаваха отговор и го измъчваха, докато един ден не срещна свещеника. Всичко стана съвсем случайно. Той беше дошъл с детенцето си на брега и видя тъжното момче. От дума на дума разбра причината за неговата мъка, успокои го и му вдъхна надежда. Започнаха да се виждат често. Свещеникът го запозна с основата на православната вяра и християнските добродетели, обясняваше му за Божия промисъл. Така момчето с времето стана добър християнин и животът му се осмисли.
Често виждаше своя приятел от детинство, който изглеждаше тъжен и отчаян и все не смееше да го заговори. Един ден се престраши, доближи се до него и го заприказва. Оказа се, че приятелят му е претърпял голямо разочарование в любовта и много се е отчаял. Започнаха да се срещат често, говореха си за Бог и за вярата. Момчето, което с помощта на свещеника беше повярвало в Бог и беше се спасило от отчаянието помогна на своя приятел. Двамата приятели отново бяха неразделни и още повече държаха един на друг. Между тях вече имаше духовна връзка, която ги свързваше здраво. Душите им бяха отворени за Бог и неговите добродетели.
Те разбраха, че най-големият приятел на човека е Бог. Той прави всичко най-добро за нас по Своя божествен промисъл. Когато пристъпваме с вяра в Него той ни помага и ни вдъхва надежда. Дава ни сили да търпим скърбите и несгодите и ни прави по силни духом. Дарява нашите души със спасение и ни въвежда в Своето Небесно  Царство!
Грета Бабулкова



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки