РИБАРЯТ

Рибарят всяка сутрин излизаше с лодката си за риба като се надяваше, че аз ще съм благосклонно към него и уловът му ще бъде успешен. Имаше да изхранва многодетно семейство и му беше много трудно. Когато нямаше риба децата му гладуваха, защото нямаха пари да си купят хляб. Бедните дечица бяха бледи и недохранени, но рибарят никога не се оплакваше, а търпеше безропотно. Понякога моите вълни подхвърляха лодката му като перце и аз си мислех че всеки момент ще я преобърнат. Но рибарят беше много вярващ човек  и винаги се молеше на Бог, на св. Николай и те му помагаха винаги. Вярата му беше много крепка и надеждата му никога не угасваше. Дори когато нищо не улавяше, той не забравяше да благодари на Бог. Изключителното му смирение и търпение правеха впечатление на всички негови познати.
Но Господ реши да изпита вярата му. Първо го лиши от децата му, някаква треска ги довърши всичките. Горката му жена беше на предела на силите си и не можа да издържи, отиде си и тя. Рибарят остана сам самичък, но не възропта срещу участта си, а просто се примири с Божията воля. Очите му се пълнеха със сълзи постоянно след загубата на семейството. Мъката му беше голяма, но той не се отчайваше. Имаше силна вяра в Бог, която го крепеше в скърбите.
Един ден като се връщаше от улов видя в далечината, че колибата му гори. Сърцето на рибаря се сви и очите му отново се напълниха със сълзи, но той подигна глава и си каза: „Това е Божията воля”.
Останал и без къща той отиде да живее в близкия манастир, където монасите го приеха с радост. Изключителното му смирение и търпение го отличаваха от останалите монаси. Вярващият рибар реши да се посвети на Бог и да стане монах. Той  израсна духовно, всички го почитаха и идваха за съвет при него. Бог го беше дарил с духовна прозорливост. Но въпреки всичко той не се възгордя. Беше все така смирен и се смяташе за голям грешник. Мислеше си често, че Бог го е наказал така, заради греховете му и постоянно се каеше. След време братята решиха да го направят игумен на манастира и рибарят – монах се примири отново с Божията воля.  
Явно Божията воля за него е била да бъде в служение на Бог и хората!
Грета Бабулкова


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки