СВЕТИ ГЕОРГИ- ПОКРОВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД


СВЕТИ ГЕОРГИ- ПОКРОВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Всеки народ си има светия-покровител, който е негов застъпник пред Бога. За Русия е св. Николай Чудотворец. Неговите чудеса в тази страна са безброй и това име е много често срещано там. Руснаците наричат св. Николай-Угодник Божий. Покровителят на гърците пък е св. Димитър Солунски, чийто мощи се намират в град Солун. Докато покровител на нашата страна е св. Георги Победоносец. Той открай време е помагал на българския народ, помага му и днес. Чудесата на този светия по българските земи са много и ние го чувстваме близък застъпник. Празникът му честваме много тържествено. Един от най-древните храмове в християнския свят, посветени на мъченика, е ротондата „Св. Георги” в нашата столица, построена през 4 в. Този факт сам по себе си говори много – само няколко десетилетия след мъченическата смърт на светеца в Сердика е издигнат храм на негово име, в който се е състоял Сердикийският вселенски събор (343 г.). Българският манастир на Света Гора е на името на св. Георги Победоносец. Няма друго място на земята, където да са събрани три чудотворни икони на свети Георги с такава сила и показали такива чудеса. И това единствено място е дадено на българите. Така светият Великомъченик е явил особеното си благоволение към народа ни, в онези времена, когато българите са били познати като мирни, скромни, честни, богобоязливи, трудолюбиви, гостоприемни и милостиви хора. Нека отново потърсим закрилата на светия Великомъченик, като се върнем към старите си добродетели и той, както ни е оказал такива благодеяния в миналото, ще ни покаже същите в настоящето и още по-големи и щедри в нашето бъдеще. Св. Георги е патрон и на българската армия, която не случайно се е отличавала с голяма храброст. Известно е, че няма българско знаме пленено в битка. Също най-често срещаното име у нас е Георги. Гергьовден е обявен за официален празник в нашата страна. След смяната на календара 1968г. празникът продължава да се празнува по стар стил, според Юлианския православен календар, по който празнуват повечето православни страни. Свети Георги като че ли не позволява на българите да празнуват празника му по новия Григориански календар, въведен от папа Григорий XIII, който въвежда григорианския календар в католическите страни. Църквите на Запад (в Европа) празнуват по григориански календарен стил. Според този календар празникът се пада на 23 април и понякога е по време на Великия пост, затова е прието у нас да се празнува на 6 май, както е по стар стил/според Юлианския светоотечески календар/.
Свети Георги Победоносец да пази и вразумява българския народ! 
Грета Костова- Бабулкова

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки