ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИЯТ ЧОВЕК

Всеки се е питал какво е щастието, но не всеки е успявал да стигне до точния отговор.... Много хора търсят щастието в материалните блага, в удоволствията от всякакво естество, но всичко това е преходно и не прави човека щастлив. На такива хора обикновено все нещо им липсва, колкото и да имат, те все искат още и нищо не ги удовлетворява. Истинското щастие е духовна величина, то се постига с духовен труд и борба със собствените ни страсти. Човек преминал по този труден път може да почувства истинското щастие, тук на земята, като пред образ на вечното щастие, което го очаква на небето. Това е и целта на земния ни живот, да ни доведе до вечното щастие.
Истински щастливият човек, когото познавах, цял живот беше водил борба със страстите си. Беше преминал през много трудности и неволи. Той не намираше щастието в парите и богатството, нито в удоволствията и развлеченията. За него щастието бе в името на Бог да помогне на някой в беда, да нахрани гладния, да облече голия, да помогне на нуждаещия се... Този мой познат бе истински щастлив, когато виждаше в очите на ближния радост и благодарност. А в неговите очи грееше винаги радост, той никога не униваше, дори при най-големите трудности. Той знаеше, че Господ няма да го остави и с цялата си същност се уповаваше Нему. Смирено се покоряваше на Божията воля, като знаеше че тя е най-доброто за него. Ето това му даваше изключително спокойствие на духа!
Неговото щастие беше неземно, като че ли живееше в рая, тук на земята. Неговият рай бе в душата му, толкова чиста и свята, пълна с любов към ближния. Такъв човек не се притеснява и плаши от смъртта, защото тя за него е само преминаване в блаженството на вечния живот. Затова смъртта на праведника е едно упокоение от земните му трудове и той я очаква с нетърпение. Истински щастливият човек е загърбил егоизма и себелюбието и не живее за себе си, а за другите, именно това го прави щастлив. Няма по-голямо щастие за човек да бъде с Бога, неговият Създател в Царството Небесно! Но там влизат само тези хора, които са водили жестока борба със своите страсти и са ги победили, които са пренебрегвали тялото и всичко материално в името на вечното, на душата. Нека се отворят нашите душевни очи и успеем да видим това щастие, които повечето от нас загърбват! 
Грета Бабулкова

Няма коментари:

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение

Описание Сума
Дарение BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Чрез PayPal в евро

Сметка за дарения- Банка ДСК IBAN BG81STSA93000010949641 BIC: STSABGSF Титуляр: Грета Стефанова Костова-Бабулкова