Лекарят

Отскоро на брега идваше един лекар, професор по медицина. Лицето му беше тъжно и очите му гледаха в далечината, като че ли чакаха опрощение.
Той беше много известен лекар, но изведнъж остави всичко и заживя в малката си крайморска къща. Съвестта му го изобличаваше безпощадно и  душата му не можеше да намери покой. Той беше добър човек, но гордостта и парите го съсипаха.
Преди години, докато работеше в малкото градче беше съвсем друг човек. Помагаше и лекуваше хората понякога и без пари, просто от съчувствие. Беше милосърден към страдащите и често им помагаше. Всички хора го познаваха и бяха му благодарни. Сега, като се замислеше тези години бяха най-хубавите в живота му, въпреки че живееше в една малка къщичка и нямаше достатъчно пари.
Но ето, че го поканиха в столицата да практикува и му дадоха голям апартамент и голяма заплата. Лекарят направи голяма кариера, стана професор и гордостта и алчността заседнаха в сърцето му. Когато идваше при него човек за преглед той дори не го поглеждаше. За него не беше важен болния човек, а това как да източи повече пари чрез него. И колкото повече пари печелеше толкова повече му се искаше да има. Живееше в охолство и не му стигаше само едно жилище, а искаше и в чужбина да има имоти. Парите за него бяха фикс-идея и смяташе, че щом човек иска да се консултира с професор трябва и пари да има. Понякога бедни хора му се молеха да се съжали над тях и да ги прегледа без пари, но той не им обръщаше внимание. Сърцето му беше като че ли от лед и нищо не можеше да го разтопи. Така минаха години, но Бог реши да вразуми гордия професор. При една операция той прояви невнимание и човекът умря по негова грешка. Започнаха дела срещу него и обвинения. Тогава лекарят разбра, че всъщност Бог го вразумява и иска от него разкаяние.
Един ден просто не отиде на работа. Душата му го теглеше към малкото градче и към спомените. По пътя имаше малко манастирче, в което много обичаше да се отбива преди. Спря до манастирската врата и тихо я открехна. Наоколо нямаше никой. Той се запъти към църквата и влезе вътре. Очите му се напълниха със сълзи. Душата му жадуваше опрощение...
Грета Бабулкова
Разказите на морето

Няма коментари:

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение

Описание Сума
Дарение BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Чрез PayPal в евро

Сметка за дарения- Банка ДСК IBAN BG81STSA93000010949641 BIC: STSABGSF Титуляр: Грета Стефанова Костова-Бабулкова