СТАРЕЦЪТ

Белобрад и бездомен старец се беше приютил в дюните. Всяка сутрин аз го събуждах с плясъка на вълните си. Той ставаше, измиваше набръчканато си лице и гледаше с тъжните си очи изгряващото слънце, като че ли казваше:“Благодаря ти Боже, че и днес съм жив!“ Ежедневието му беше сурово. През деня стоеше до прага на една църква и просеше милостиня от минаващите хора. Някои го съжаляваха и му даваха монети, които той грижливо прибираше. Благославяше всички хора, дори и тези пропуснали в бързината да му дадат милостиня. Той обичаше хората от цялото си сърце, но най-много обичаше Бог и често с присвити устни шептеше молитви. Устата му мълвяха почти постоянно Иисусовата молитва „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме мене грешния!”
Така минаваше денят му, а вечер си купуваше малко хляб, за да залъже глада си. После се връщаше при храма, влизаше в него и заставаше до голямата икона на Пресвета Богородица. Дълго се молеше се за хората дали му милостиня и пускаше останалите му пари в кутията за дарения на храма. След това идваше при мен, умиваше се и отиваше при дюните да поспи. Така се повторяше това всеки ден докато не дойде зимата. През зимата добри хора го настаниха в мазата си, за да не измръзне. Старецът ежедневно благодареше на Господ и винаги Го славословеше.
Но лоша болест го налегна и той не можеше да става. Хората се смиляваха и му носеха храна, колкото да не умре от глад. Дори в това си положение старецът не се отчая, защото винаги имаше Господ в сърцето си и Той го утешаваше. Старецът често казваше „Слава Богу за всичко, Слава Богу в скръб и в радост!”
Един ден го намериха мъртъв и въпреки, че той не се къпеше тялото му ухаеше, лицето му някак неземно сияеше и устата му бяха запечатали последната му усмивка. Старецът се беше упокоил при Господ и се радваше на небесните блага, които беше събрал преживе.
Грета Бабулкова


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки