МАЙКАТА

Майката обичаше своите деца повече от всичко на света. Тя беше готова на всичко заради тях. Майчината ѝ любов нямаше граници. Често тя идваше със своите деца на брега, гледаха вълните ми и си играеха. Майката като квачка бдеше над своите пиленца. Бог я бе дарил с прекрасни деца. Всички много се обичаха, а най-вече обичаха Бог и Той не ги оставяше. Имаха всичко от което се нуждаеха и затова винаги Му благодаряха. Докато бяха малки всичко бе лесно, децата бяха около своята майка и тя не се притесняваше. Но ето, че децата пораснаха и всяко тръгна по своя път.  Майката продължаваше да идва на брега, но вече без своите деца. Беше тъжна и живееше, като че ли само чрез спомените си. С часове стоеше втренчена в далечината и от време на време, някак си неволно се усмихваше, може би спомнила си за някое от своите деца. В главата ѝ постоянно се въртяха мисли: ”Дали моето дете сега е добре? Липсва ли му нещо? Ще ми се обади ли? и т. н.” Децата бяха далеко от майка си и постепенно я бяха забравили, както бяха забравили и за Бог. Животът за тях течеше бързо, ежедневието им беше изпълнено с ангажименти и всичко това заличаваше от ден на ден образа на майка им от техните сърца. Все по-рядко се сещаха за тази, която ги беше отгледала с толкова любов и беше дала всичко от себе.
Но ето че майката се разболя тежко. С всеки изминат ден ставаше все по-бледа и слаба. Тя не искаше да тревожи своите деца и да ги ангажира, затова не каза на никого от тях. Често плачеше, тъжно ѝ беше, защото никое от нейните пораснали деца не ѝ се обаждаше, дори само, за да разбере как е. Те си имаха свои проблеми и ангажименти и в тях не влизаше старата им майка. За Бог въобще не се сещаха, макар да бяха откърмени с молитви към Него. Така децата живееха в един измислен от тях свят, в който нямаше място за Бог и майка им. Те не подозираха даже, че тя е болна, на легло и безутешно тъжи по тях. Болестта ѝ напредваше бързо и времето на нейното земно странстване привършваше. Смъртта стоеше над одъра ѝ и я дебнеше. Горката майка все си мислеше за своите деца и все се надяваше, че някое ще се сети за нея.
Но един ден тя просто не се събуди от сън. Душата ѝ се беше упокоила най-накрая при Бога. Едва сега нейните деца разбраха грешката си и плачеха безутешно за майка си, но вече не можеха да я върнат. Укоряваха се и мъката им нямаше край. Обърнаха се към Бог и от сърце Му се молеха за скъпата си майчица. Правеха  панахиди и раздаваха за Бог да прости. Живееха с надеждата, че ще получат прошка от Бог и от починалата им майка.  
Грета Бабулкова



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки