ЗА ДУШАТА И ТЯЛОТО

Човек се състои от душа и тяло. Тялото му е връзка с материалния свят /земния/, а душата му е връзка с нематериалния /небесния/ свят.
Когато Бог създал човека взел от пръстта на земята, затова тялото тегне цял живот към земното - материалното, нуждае се от храна, сън, удобно жилище, баня, дрехи и т.н. След смъртта тялото отива в пръстта, от която е създадено. Но Бог дава на човека и от дъха си, който е скрит във всяка душа, свързана с Него и с нематериалното, духовното. Нейната храна е словото Божие. Тя след смъртта отива при Бог, защото е негова. Душата е безсмъртна, за разлика от тялото. Такъв е щял да бъде човекът, ако не беше извършил първородния грях. От безсмъртен той става смъртен, от нетленен става тленен, от небесен става земен. Преди е властвала душата, а сега властва тялото. Човек е в непрекъсната борба между душата и тялото си. Ако угоди на тялото си, ще навреди на душата си. Светиите не са се грижили за телата си, а напротив даже са ги принуждавали на пост, бдение, поклони, за да може душата им да вземе връх в борбата, да стане пак близка на Бог- Негов дом, Негов храм.
   Нека душите ни бъдат Божий храм и нека сърцата ни бъдат винаги обърнати към Господ. Нека телата ни служат като слуги в този временен земен живот, за да могат душите ни да се любуват на вечния небесен живот, близо до Бога, техния Създател.
   Да не забравяме, че тялото ни умира и изгнива в пръстта, а душата ни живее вечно и не изчезва. Тя свидетелства за човека - добър или лош и намира своето място в рая или ада. Нека душите ни пребъдват с Господа в Неговото царство во веки! 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки