ЗА СМИРЕНИЕТО

Смирението е най-голямата християнска добродетел. Всеки, който я постигне, е постигнал същността на Православието. Православната християнска вяра се гради на основите на смирението. Но колко трудно човек става смирен! Във всеки един от нас лежи гордостта. Тя е пуснала такива трайни корени в нашата душа, че много трудно се изкоренява. Кой ще претърпи обидите, или ще погледне на своя враг с любов? Трудно е, трудно е да се пречупим, да се смирим, да не спорим, да премълчим, да сметнем себе си за най-грешен. Смирението се придобива с големи усилия, само укоряване, самоунижаване. Трябва да знаем, че сме едно нищо, а Господ ни дава толкова много блага, които ние изобщо не заслужаваме.
Приличаме на голям балон с въздух, който като се пукне, остава едно нищо. Затова Той не един път ни е доказвал този факт, че без Него ние не можем да съществуваме, без Неговата помощ, без застъпничеството на Пресветата Богородица и всички светии. Хубаво е когато, човек осъзнае това и престане да се смята за нещо, защото каквато и власт да имаме в този свят, Господ всеки момент може да ни докаже нашето безсилие. Той изпраща скърби и болести на хората, за да се опомнят и видят, че са смъртни и че със смъртта им изчезва всичко придобито материално, то не им трябва вече. Вразумявайки ни Господ, ни подканва като агънца да влезем в кошарата Му, да се смирим, да се предадем на Божията воля и станем достойни за Неговото царство, което принадлежи на смирените духом люде. ”Блажени нищих духом яко тех есть Царство Небесное”. Светите отци са свети, защото са придобили смирение, а именно по това им качество можем да разберем, че са свети. Те до последния си дъх са се укорявали и обвинявали в много грехове. Смятали са се за най-грешни и недостойни хора.
Урок по истинско смирение ни дава сам Господ, който измива краката на своите ученици и не укорява враговете си, които го разпнаха, а казва: “Прости им отче, те не знаят какво правят.” И така основната добродетел, без която не можем да бъдем истински православни християни е смирението. Дано Господ ни даде търпение в придобиването му, тъй като спасението е в смирението.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки