ЗА СМЪРТТА

Какво е смъртта? Тя е една врата през която минаваме в друг свят, неизвестен за нас... Знаем, че само нашето тяло е смъртно. Бог го създава от пръст и отива в пръстта. Но нашата душа е безсмъртна, тя е носител на вечността и ни доближава до Бог. Тя е именно Неговото дихание, което Той ни е вдъхнал при сътворението. При смъртта душата излиза от тялото и се отправя в невидимия свят-светът на духовете, който е разделен на добър и лош, както знаем от Светото Писание. Добрият е на ангелите, които са божии служители, а злият е на поднебесните духове на злобата-бесовете, служители на техния княз-дявола. Бог е създал хората свободни, тяхната душа сама избира доброто или лошото. Ако изберем доброто във видимия-земен живот значи сме избрали и доброто в невидимия-небесен живот. Когато изберем доброто обаче дявола и неговите слуги бесовете ни завиждат и се мъчат по всякакъв начин да ни притеснят и откажат от добрите ни намерения. Затова земният ни живот няма да е лесен, но затова пък ако претърпим мъжествено всичко Господ ще ни удостои с награда в невидимия небесен свят. Там ще бъде нашето утешение, по начин който само Бог знае. Но ако изберем злото в този земен свят, може би ще сме добре докато сме живи и ще се радваме на благополучие и всички земни радости, но Господ ще ни лиши от Небесните радости в невидимия свят, в който ще попаднем след смъртта си. Но кое е вечно? Тялото или душата? Естествено -душата. Така, че няма смисъл да се радва тялото ни тук на земята, защото е смъртно. Трябва да се радва душата, защото тя е безсмъртна, а тя може да се радва истински там на небето при своя Създател и само ако през земния си живот е благоугодила Господу. Тук на земята може само да предусетим тази радост поради връзката на душата с тялото. То я държи като в окови, тегли ни към земното, материалното и пречи на душата в устрема ѝ към Бога. Затова само хора, преборили се със своето тяло и успели да дадат превъзходство на душата си ние наричаме светии. Именно някои от тях, Господ е удостоил с нетленно тяло. Такива души, след смъртта на тялото, без пречки се устремяват към Господ. Ако обаче приживе душите ни са били пълни с пороци и не са се покаяли, след смъртта ще им е тежко, ще се измъчват за всичко сторено от тях, ще се измъчват и от факта, че са далеко от Бог, техният Създател. Те няма да имат нищо общо с Него и ще бъдат хвърлени в ада при духовете на злобата. Нека никога не ни сполетява тази участ, но всичко зависи от нас и нашата свободна воля. Дай Боже душите ни да пребъдват вечно със Своя Творец в Неговото Царство! Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки