ЗА БЛАГОДАРНОСТТА КЪМ БОГА

Човек разбира какво е преживял едва тогава, когато го загуби! Адам и Ева са разбрали какво райско блаженство са притежавали, едва когато Бог ги изгонва от Рая. Така и ние хората разбираме с какво Бог ни е дарил едва тогава, когато го изгубим. И точно тогава се сещаме, че не сме Му били благодарни за благата с които ни е дарявал. А колко много са те, та ние всичко дължим на нашия Господ Бог.
Божият промисъл понякога допуска да изгубим ценни за нас неща и хора, за да разберем и проумеем колко много ни е дал Господ даром и колко неблагодарни сме, когато всеки миг Го оскърбяваме със своите грехове. Ние трябва да сме благодарни не само за благата, с които Господ ни дарява, а и за трудностите и скърбите, които ни праща, защото те са спасителна сламчица  в морето от грехове и страсти, където ние потъваме. Вразумявайки се ние ще извикаме към Господ:
Благодаря Ти Боже ,че ми изпрати тази скръб, защото много бяха моите беззакония и ето Ти ме вразумяваш заслужено! Ти наказваш този, когото обичаш, за да бъде жив и да възхваля Твоето име во веки!”
Затова многострадални Йов благодарил на Господ в страданията си, защото е осъзнал, че Божият промисъл е непостижим за нас - хората, че мъките го водят към живот вечен, който е най-голямото благо, с което Господ може да ни дари. Дано ние - грешните хора по-скоро разберем колко много дължим Господу и колко много скърби трябва да претърпим, за да Му се отблагодарим за всичко. За това, че е претърпял разпятие и смърт за да изкупи нашите грехове и продължава да ни търпи векове наред да Го разпъваме на кръста ежедневно, ежечасно, даже ежеминутно.
Нашият Създател милее за всяка душа и иска нейното спасение. Той не ще отхвърли нито един вопъл, нито една сълза на покаяние. Той ни мисли най-доброто, а именно иска да ни дари с изгубеното вечно блаженство. Затова и най-големите праведници и светии са живели в големи скърби и гонения. Това е “тесния път”, който води до живот вечен и единение с нашия Господ Иисус Христос. Няма друг път, който да ни доближи до Него. Човек се сеща за Бог именно в скърбите и болестите, тогава е и най-силна молитвата му.  Ако всичко ни е добре ние забравяме, ние започваме да грешим, затова и Господ справедливо ни вразумява чрез страданията.
Трябва да сме Му благодарни, че не ни оставя да тънем в греха, а ни подсеща да се покаем и да заживеем праведно. И като праведния старец от детската песничка да викаме: ”Слава Богу за всичко! Слава Богу в скръб и в радост!”

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки